Det kommer en dag

det kommer en dag

Det kommer en dag

av Gøril Evans, Publica, 2017

Boka handler om Solfrid som bor i Nordland med foreldrene sine og broren Helge. Det er 1945, og 17. mai kommer to menn og anklager faren til Solfrid for å ha jobbet med tyskerne. Faren har jobbet som telegrafist på båt, og en dag ble de angrepet av tyskerne, og båten sank. Faren ble tatt om bord i skipet til tyskerne, og da de fant ut at han hadde en jobb som var nyttig for dem, lot de han leve. Fordi faren har hatt kontakt med tyskere blir Solfrid og Helge kalt naziunger. Moren tar med seg de to søsknene til Oslo til mormor og morfar. Der har de det fint, helt til mormoren og morfaren finner ut at faren deres har jobbet for tyskerne, det hadde de prøvd å holde hemmelig. Da blir de sendt tilbake til Nordland igjen.

Når de kommer tilbake har moren til Solfrids bestevenninne, Johanne, dødd. Da hun lå på sykehus hadde de en hushjelp som faren deres nå har blitt kjæreste med. De får en baby sammen. Lærer Andersen som alltid har vært streng, lover å beskytte søsknene mot alle som plager dem etter at Helge finner sønnen hans som har forsvunnet under en bærtur.

Det var ganske mye handling i boka, det skjedde noe hele tiden, og det kunne derfor være litt vanskelig å forstå alt. Men i all handlingen synes jeg forfatteren fik frem noe viktig. At faren ville spare livet sitt og jobbet med tyskerne betydde ikke at han ønsket jødene noe vondt og var nazist. Det var dårlig gjort at barna ble behandlet dårlig fordi faren havnet i trøbbel. Det var ikke deres feil. Boka anbefales fra 11 år og oppover. Jeg gir den terningkast fem.

Signe 6A

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s